Kosár

A kosár üres.

0 példány 0 Ft

Belépés

A "vasorrú bába" és mitikus rokonai

Szerző: 
Solymossy Sándor
Alcím: 
Válogatott tanulmányok
Kiadó: 
Akadémiai Kiadó
Kiadás éve: 
1991
Kiadás helye: 
Budapest
Téma: 
Néprajz
Nyelv: 
magyar
ISBN: 
963 05 5831 9
Sorozat: 
Hermész Könyvek
Oldalszám: 
219
Tartalomjegyzék: 
Solymossy Sándor és a magyar mitológiai kutatás (Verebélyi Kincső) / 7 Névmágia / 19 A "vasorrú bába" és mitikus rokonai / 40 Népmeséink sárkányalakja / 71 Magyar ősvallási elemek népmeséinkben / 97 Keleti elemek népmeséinkben / 129 A magyar ősi hitvilág / 152
Állapot: 
Kötéstípus: 
ragasztott puha papírkötés
Megjegyzés: 
Válogatta és sajtó alá rendezte Horváth Ildikó. Az előszót írta: Verebélyi Kincső. Fekete/fehér ábrákkal és fényképekkel. Néhány rész sötétebb papírral lett nyomva. ELFOGYOTT, JELENLEG NINCS KÉSZLETEN. Utolsó ára 950 Ft volt.
SKU: S5

Solymossy Sándor kutatói érdeklődése akkor fordult az ősi magyar hitvilág felé, amikor a "magyar mythologiát" lépésről lépésre szertefoszlató forráskritika és a források rendkívül gyér volta miatt a tudományos közvéleményben az a nézet kezdett lábra kapni, hogy eleink hitvilágának megrajzolása lehetetlen feladat. A szerző arra lett figyelmes, hogy a magyar népmesékben, népdalokban, mondókákban, szokásokban számos, az ősi hitvilágra utaló, archaikus, önmagában érthetetlen "elem" található. Megkereste nomád megfelelőiket, majd összeillesztve őket felderengett előtte a hajdanvolt magyar hitvilág elnagyolt képe; a puszta, vak szokás fenntartotta "elemek' a rekonstruált "eredeti" fényében újra jelentéssel töltődtek fel, mintegy megkérdőjelezvén azt a megkérdőjelezhetetlen tételt, hogy a szokás - vak.

0 Ft
Méretek: 20 cm × 13 cm × 1 cm