Kosár

A kosár üres.

0 példány 0 Ft

Belépés

A budavári gótikus szoborlelet

Fotográfus: 
Szemenyei Tibor
Fotográfus: 
Bakos Margit
Kiadó: 
Corvina Kiadó
Kiadás éve: 
1976
Kiadás helye: 
Budapest
Téma: 
Helytörténet
Nyelv: 
magyar
ISBN: 
963 13 1003 5
Oldalszám: 
56
Tartalomjegyzék: 
Előszó (Dr. Horváth Miklós) / 5 A gótikus szobrok régészeti feltárása (Zolnay László) / 9 A szobrok restaurálása (Szakál Ernő) / 40 Jegyzetek / 53 Fényképek
Állapot: 
Kötéstípus: 
ragasztott puha papírkötés
Megjegyzés: 
Fekete/fehér fényképekkel.
SKU: Z5

1974. február 16-án a budavári palota területén Zolnay László ásatás közben egy középkori szobor töredékére bukkant. Ami ezután történt, az az újságok, a rádió és a televízió közvetítésével mindenkihez eljutott: két hónapon át nap mint nap újabb töredékes szobrok kerültek elő a földből. A kisebb-nagyobb méretű, magas művészi szinten kifaragott ábrázolások - királyok, szentek, apostolok, előkelő hölgyek - a magyar művészet történetének olyan korszakában keletkeztek, amelyeknek emlékeit mind ez ideig elveszettnek hitte a kutatás.
Az egyetemes művészet jeles alkotásaihoz mérhető szobrok feltárásának izgalmas történetét Zolnay László írja le. Szakál Ernő a restaurátor szemszögéből vizsgálja a szobrokat, és kifejti érdekes nézetét eltemetésük lehetséges körülményeiről. A két tanulmányt 84 kép illusztrálja. Ezek első ízben teszik hozzáférhetővé teljes egészében a közvéleményt hosszú ideje izgalomban tartó, értékes leletet.

590 Ft
Méretek: 23 cm × 16 cm × 1 cm